Quantcast
Channel: slow food
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Ce înseamnă, de fapt, conceptul Slow Food?

$
0
0

Slow Food este un concept, un mod de a trăi și de a mânca. Este o încercare de a menține vie tradiția și cultura gastronomică locală, o reamintire a ceea ce înseamnă plăcerea de a lua masa în tihnă, un manifest împotriva vieții trăită pe repede înainte. Pe scurt, plăcerea gustului, combinată cu grija față de comunitate și mediu înconjurător.


Zilnic ne trăim viața într-un ritm tumultuos. Suntem mereu pe fugă, agitați, grăbiți. Așa că ne este tot mai greu să ne deconectăm, să ne oprim și să luăm masa în liniște, bucurându-ne pur și simplu de savoarea mâncării și de momentul în sine. Nu-i așa că și ție îți sună totul foarte familiar? Poate tocmai de aceea ar trebui să vorbim mai mult despre ceea ce înseamnă Slow Food.

Mișcarea a luat naștere în 1986, la inițiativa unui jurnalist italian (Carlo Petrini) și a unui grup de activiști. Ei doreau să apere tradițiile culinare locale, mâncarea bună, plăcerea gastronomică și tot ce înseamnă un stil de viață liniștit. Timp de peste două decenii, curentul s-a dezvoltat. Astăzi propune o abordare comprehensivă a legăturii dintre farfurie, planetă, oameni, politică, cultură și are milioane de adepți, în peste 150 de țări.

Ok, deci… ce este Slow Food?

Așa cum spuneam, Slow Food înseamnă, practic, a mânca încet, conștient. A savura momentul și a alege doar hrana de calitate. Mulți au impresia că are legătură cu vegetarianismul sau veganismul, însă este o percepție greșită.

Slow Food este opusul la tot ce înseamnă fast food, fast life. Și asta atât în termeni de calitate a hranei, cât și a vitezei cu care „devorăm” ce avem în farfurie. Se pleacă de la premiza că ceea ce mâncăm influențează lumea din jurul nostru – de la biodiversitate, până la peisaj, ba chiar și tradiții culturale. Principiul de bază este că avem dreptul de a ne bucura de mâncare și alimente de calitate, home-made, produse cu respect față de mediu. Să fie bune, curate, oneste. Adică să aibă gust, să fie cultivate cu respect față de mediu și față de sănătatea consumatorilor. Iar producătorii să fie răsplătiți la valoarea corectă a muncii lor. Astfel, a lua masa nu se mai rezumă doar la satisfacerea unei nevoi de bază. Devine o experiență în care plăcerea simțurilor se împletește cu poveștile și cultura locală. Tradițiile sunt readuse la viață și diversitatea își face loc în farfurie. Iar producătorii se bucură de respectul cuvenit.

Accentul pică și pe sezonalitate. Fiecare fruct sau legumă are un anumit sezon în care se plantează și se recoltează, li se dă timp să crească și să se coacă, fără a interveni în vreun fel.

Ce beneficii are?

Pe lângă faptul că favorizează micii fermieri și agricultura responsabilă, Slow Food schimbă complet relația pe care o avem cu mâncarea și felul în care luăm masa. În primul rând, prepararea durează mai mult. Drept urmare, automat ai timpul necesar pentru a te deconecta, pentru ca apoi să iei masa în liniște și calm, împreună cu familia sau prietenii, relaxați și fără stres.

În plus, fără să îți dai seama, atunci când alegi să fii mai atent la ceea ce mănânci și la cum o faci, devii mai atent și la semnalele pe care organismul ți le trimite. Mâncând mai încet, îi dai timp creierului să proceseze informația primită de la stomac, așa încât să te și oprești din mâncat atunci când te-ai săturat. Digestia este mai bună, cresc arderile și se accelerează metabolismul.

Slow Food ca stil de viață

E adevărat că lucrurile sună bine în teorie, dar la fel de adevărat este și că nu e chiar simplu să pui în practică toate aceste principii. Poți însă începe cu pași mici. Fie că ești acasă, fie la restaurant, alege preparatele sănătoase și renunță la fast food. Plantează-ți în ghivece ierburi aromatice sau, dacă locuiești la casă, pune-ți câteva legume într-un colț de grădină. Când mergi la supermarket, citește atent etichetele produselor și încearcă să alegi cât mai multe produse bio.

Sau găsește surse alternative. Există magazine online care te pun în legătură cu mici fermieri care practică agricultura responsabilă, fără aditivi. Iar atunci când ai timp, bucură-te cu adevărat de prepararea mâncării gătite încet, acasă, în compania celor dragi. Bon appetétit!

The post Ce înseamnă, de fapt, conceptul Slow Food? appeared first on .


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Latest Images

Trending Articles





Latest Images